wtorek, 14 sierpnia 2012

początek kulinarnej przygody ;)

Witam Wszystkich!!

W moim premierowym poście przedstawiam Wam genezę nazwy mojego bloga Otóż wyjątkowość tematycznych przypraw świadczy o moim głębokim zainteresowaniu i nieokreślonej miłości do kuchni. Mam nadzieję, że również podzielacie moją pasję i razem ze mną wyruszycie w kulinarną podróż do świata nieziemskich smaków i zapierających dech w piersiach zapachów. :)






SZAFRAN:


Jest jedną z najdroższych przypraw świata. Szafran- przyprawa o gorzkim, korzennym smaku i bardzo miłym aromacie. Jest szczególnie często używany do aromatyzowania i barwienia kremów, sosów czy ciast. Właściwości zdrowotne szafranu to przede wszystkim aktywne pobudzanie trawienia. Z dawkowaniem szafranu trzeba jednak uważać. W większych porcjach jest bowiem szkodliwy dla naszego zdrowia. 







ANYŻ:


Anyżowa przyprawa narodziła się w Chinach. Piękne owoce w kształcie gwiazdki mają bardzo intensywny, słodki zapach. Anyż pomoże uspokoić zestresowane zmysły i dobrze zasnąć. Jako jedna z najstarszych przypraw na świecie zapewni również dobry apetyt. 








KARDAMON:


Kardamon pochodzi z Azji, między innymi z Indii oraz Cejlonu. Cechą charakterystyczną kardamonu jest kamforowy zapach i ostrzejszy smak. Kardamon z reguły wzmacnia oraz pobudza apetyt. Okazuje się, że nie tylko apetyt, kardamon bowiem wzmacnia także nasze nerwy oraz psychikę






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz